Ring oss idag: 08-19 21 00  ||  Journummer: 073 650 95 20

Blödande tandkött kan leda till tandlossning

Blödande tandkött? Kommer det blod när du borstar tänderna eller när du använder tandtråd?Om ditt tandkött blöder efter tandborstning, tandtråd eller annan typ av rengöring så se det som ett varningstecken. Det är därför viktigt att inte ignorera det här problemet eftersom det i längden kan leda till tandköttsinflammation och det i sin tur kan leda till tandlossning.

Så löser du problemet

Att ha en god och noggrann munhygien är en bra början för att lösa problemet med blödande tandkött, eftersom orsaken till blödande tandkött kan vara att bakterier har samlats runt och på dina tänder. Därför kan det vara bra att avlägsna dessa bakterier med hjälp av en tandläkare, för att du ska kunna upprätthålla en god munhygien.

Var noggrann

Det är viktigt att hålla koll på symptomen och regelbundet besöka din tandläkare för att undvika och upptäcka eventuella problem i god tid. Inflammation i tandköttet förebyggs med hjälp av ordentlig och daglig rengöring. Att använd rätt tandvårds produkter är A och O för att kunna komma åt överallt, alltså är inte bara tandborsten en bra start – tandtråd eller tandstickor är faktiskt ännu viktigare! Anledningen till detta är att tandborsten når ytor som är nämligen nästintill självrengörande, och mellanrummen blir inte nådda. Det är då tandtråd och tandstickor spelar roll. På så vis minskar du risken för inflammation i tandköttet och tandlossning.

 

Så förebygger du blödande tandkött

 

Ät näringsrik mat

En kost med mycket frukt och grönsaker tillsammans med kosttillskott av kalcium, D-vitamin, C-vitamin, magnesium, och anti-inflammatoriska medel såsom fiskolja, är alla viktiga byggstenar för oral hälsa. Oral hälsa förhindrar tandköttet att inflammeras och blöda.

Medicin kan orsaka problem i din tandhygien

Saliv är något ditt tandkött uppskattar. Därför kan muntorrhet ge mindre skydd för tandköttet. Medicin kan därför orsaka problem i din tandhygien då vissa mediciner stör blodflödet till vävnader eller hindrar saliv från att uppstå, vilket leder till muntorrhet. Plack bildas då enklare, vilket ökar parodontal sjukdomsutveckling och i sin tur blod när du borstar tänderna.

Fråga din läkare eller apoteket om din medicin kan påverka ditt tandkött eller orsaka muntorrhet.

Bättre tandborstning gör förändring

Enstaka blödning runt enskilda tänderna är ofta en indikation på att du ska rengöra tänderna bättre. Du ska under inga omständigheter sluta borsta för att förhindra blödningen, eftersom det bara leder till att tandköttsinflammationen blir värre. Fortsätt borsta istället, placken måste tas bort. Tandköttet läker med en tandborste och andra tandvårds produkter som tandtråd och tandstickor.

Ta kontakt med oss – vi tar hand om Dig

Skicka ett mail till din tandläkare och fråga om hens input på ditt problem. Vi hjälper Dig gärna.

Först när ditt blödande tandkött är fixat så kan du bleka tänderna, vilket är ett av Hagakliniken i Solna AB specialistområden. Vi testar och recenserar regelbundet tandblekningar för hemmabruk, men rekommenderar aldrig någon med sjukdomar i munnen att bleka tänderna.