Ring oss idag: 08-19 21 00  ||  Journummer: 073 650 95 20

Bruxism – Tandgnissling

Bruxism  Tandgnlissning Solna Stockholm

Tandgnissling och tandpressning under natten eller dagen i stressituationer är orsaken till huvudvärk, stel nacke och om du är öm i käkarna och tänderna. 

Tandläkarmottagning Hagakliniken i Solna berättar gärna mer om hur du kan förhindra tandpressning/tandgnissling och hur du kan ta hand om redan uppkommen problem.

Varför uppstår bruxism? 

Det finns olika faktorer som orsakar bruxismLivsstilen spelar stor roll. För stor konsumtion av nikotin, koffein och alkohol orsakar bruxism

Tandläkare ser att psykologisk och emotionell tillstånd hos en person kan också orsaka buxism. Stressiga och krissituationer, ångest och depression och nervositet leder till spänningar i hela kroppen, liksom i käkarna och musklerna kopplade till dem. Allt detta leder till tandpressning eller tandgnissling under natten och ibland även under dagen.

Det är inte uteslutet att bruxism orsakas av nedtryckta känslor. Vissa personer tillåter sig inte ofta visa starka känslor. Nedtryckning av känslor kommer fram då när man är omedveten, under natten och då uttrycker kroppen det genom att gnissla eller pressa med tänderna. 

Vissa dentala problem, så som proteser, kan också leda till tandpressning. Därför uppmuntrar tandläkarna i Hagakliniken att alltid höra av sig om man känner att något inte känns bra under behandlingsperioden, när det gäller din protes. Det är då din tandläkare kan ha fullständig bild och bra uppföljning.

Bruxism kan vara primär och sekundär  

Primär kan uppstå från 19 år till 44 år, och sällan hos äldre som är 65 år eller äldre. Det sägs att alla någon gång har haft bruxism under den här perioden av sitt liv.

Sekundär uppstår som biverkning av vissa läkemedel och hos patienter som har vissa mentala störningar.

Bruxism  Tandgnlissning Solna Stockholm

Bruxism – är det skadligt? 

Enligt statistiken lider 25-50 procent utav vuxna i hela världen och 14 procent utav barn. Oftast uppstår det när barnen börjar få sina första tänder eller vuxen tänder. När tänderna har kommit fram upphör problemet. 

Medans hos vuxna kan bruxism orsaka stora problem, slitage och skador på tänderna, spricka i tanden, att tandköttet dra sig tillbaka, att man tappar tänder och att man skadar käkleden. 

Tandpressning under natten är 300 gånger starkare än när vi tuggar maten. Under natten har vi inget mellan tänder som skyddar de från en kraftfull tandpressning, så som maten under måltiden och då med mycket mindre presskraft när vi tuggar maten.

Vad kan man göra åt bruxism? 

För att man ska förhindra eller stoppa bruxism är det viktigt att ta reda på vad som orsakar det och slutar med det. T ex om du är stressad så borde du stressa mindre. 

Det är också jätte viktigt att använda bettskena som skydd under natten. Den gör man genom att ta avtryck på dina tänder och gör en anpassad bettskena just för dig. Den skyddar tänderna från att nötas bort, få skador på tänderna, få sprickor i tanden, att tandköttet dra sig tillbaka, att man tappar tänder och att man skadar käkleden.

Det är viktigt att nämna att patienter berättar ibland om långvariga huvudvärk och de vet inte orsaken till det. Lika så nämner de ömhet i käkarna och att de tappar komposit/fyllningen från en lagad tand. Allt det här kan vara tecken på tandgnissling/tandpressning. 

Oftast märker man inte själv att man gnisslar med tänderna på nätterna, förrän ens partner påpekar det problemet.

Tandläkarmottagningen Hagakliniken, Solna kan hjälpa dig redan vid första symptom av bruxsim eller tandgnissling.

Boka tid och låt oss rädda dina tänder och hjälpa dig att bli av med problemet.