Ring oss idag: 08-19 21 00  ||  Journummer: 073 650 95 20

Diastema är mellanrum mellan tänder som oftast uppkommer på grund av ärftlighet

diastema hagakliniken solna

Mellanrummet mellan övre framtänder, i vissa fall även mellan nedre framtänderna, hos barn kallas diastema. Diastema är mycket vanlig hos barn och kan förekomma hos vuxna också. Var femte barn i världen har diastema.

Diastema är för många enbart mer estetisk problem, men i vissa fall när det är större mellanrum kan det orsaka funktionella problem. Det kan påverka tuggfunktionen och uttal.

Svårigheter med uttal av vissa ljud på grund av mellanrummet mellan tänder kan påverka barnets självkänsla.

Tandläkarmottagningen Hagakliniken i Solna kan berätta hur ditt barn kan få hjälp med korrigeringen av mellanrummet mellan tänderna.

Diastema kan förekomma med mjölktänderna och permanenta tänder

Att ha fina och friska tänder är viktigt idag, därför ser många föräldrar till att barnet får hjälp med att korrigera sneda tänder eller glugg mellan tänderna så fort barnet får sina vuxen tänder.

Diastema är mellanrum mellan tänder som oftast uppkommer på grund av ärftlighet. Gluggen kan förekomma mellan flera olika tänder men det syns mest när det är en lucka mellan de två översta framtänderna.

Glugg mellan tänder är vanligt hos barn med mjölktänder eftersom de permanenta tänderna är bredare än primära tänder. Dåliga vanor som tumsugning hos barn kan orsaka till att glugg mellan tänderna uppstår. Även tungan som pressas mot framtänderna i överkäken vid sväljning kan orsaka diastema.

Med tandreglering kan en glugg mellan tänderna korrigeras. Med hjälp av dagens moderna teknik och nya innovativa medel kan tandläkare enkelt åtgärda sådana problem.

När är det bäst för barn att börja med tandställning?

Som förälder undrar man först “när är det dags för första tandläkarbesök?”. För att barnen ska ha friska tänder, med goda vanor för god munhygien så är det lika viktigt med regelbundna tandläkarbesök. Det är då tandläkaren kan upptäcka om det finns hål i tänderna som kan åtgärdas i god tid eller om det har uppstått nåt annat problem med tänderna, så som diastema, och därefter lägga upp en plan för behandlingen.

Rätt tid för att börja med tandregleringen hos barn är mellan 10 – 15 års ålder, när alla permanenta tänder har kommit fram.

Hur regleras sneda tänder och glugg mellan tänderna?

Invisalign är det senaste innovativa metoden för att reglera tänderna.

Invisalign är nästintill osynlig tandställning som skräddarsys och framställs för ditt barn personligt. Det är en avtagbar tandställning exakt anpassad efter tandköttskanten som ger ditt barn möjlighet att uppleva det effektiva Invisalign-systemet som justerar tänderna.

Tandläkarmottagning Hagakliniken i Solna tillsammans med sitt professionella och tålmodiga team kommer göra allt för att ditt barn ska ha friska och fina tänder.

Share: