Ring oss idag: 08-19 21 00  ||  Journummer: 073 650 95 20

Gangrenös pulpit – Orsaker, symptom och behandlingar

gangrenös pulpit Hagakliniken Solna AB 1

Gangrenös pulpit är en sjukdom som orsakar inflammation i mjuka vävnader, oftast orsakad av obehandlad karies, som tillåter att bakterier i munnen når tandens pulpa, ytan som normalt är steril.

Gangrenös pulpit är ett tillstånd där pulpan ruttnat och dör till slut. Det här är sista fasen av kronisk pulpit, och det kan medföra många andra problem med tänderna. Pulpan fyller ut insidan av tanden och har består av många kärl och nerver, vilka hjälper till att hålla tänderna friska inifrån.

Gangrenös pulpit kräver omedelbar professionell hjälp, Hagakliniken Solna AB finns till för att snabbt hjälpa dig.

Orsaker – gangrenös pulpit

Den huvudsakliga orsaken till gangrenös pulpit är dålig oral hygien, oftast orsakad av karies. Karies uppstår oftast på tandens yta och med tiden orsakar emaljens förfall. Detta möjliggör det för bakterier och matrester att komma in i tanden, vilket i vissa fall leder till att pulpan dör. Om man inte förhindrar detta i god tid, uppstår gangrenös pulpit.

Gangrenös pulpit kan man också få vid hårda slag och skador, även om tanden har varit frisk innan.

Symptom – gangrenös pulpit

gangrenös pulpit Hagakliniken Solna AB 2

När pulpan angrips skickar nerverna signaler och varnar innan pulpavävnaden dör (nekrotiseras).

Vid ytlig inflammation kan pulpiten gå tillbaka, då är den fortfarande reversibel, om man söker hjälp i god tid för att få rätt behandling.

Utan behandling angriper inflammationen hela pulpan och då blir den irreversibel, detta leder till att pulpavävnaden dör. Tyvärr söker de flesta patienter akut tandvård först vid det här tillståndet – irreversibel pulpit.

När pulpavävnaden dör, kan nerver sluta skicka signaler i form av smärta eller obehag. Även om symptomen är obehagliga och ibland smärtsamma, så är de faktiskt bra för oss, eftersom de signalerar om att vi måste agera snabbt.

I tidigt skede ökar känsligheten för kall mat och dryck, även godis kan komma att störa en sjuk tand. Vid detta skede uppstår en obehaglig känsla som varar i 1-2 sekunder. Andra typiska symtom är dålig andedräkt, missfärgning på tänderna, hög smärta när man äter och inflammerat tandkött.

Var och en av dessa tydliga tecken signalerar att du bör kontakta din tandläkare. Detta är det enda sättet att förhindra allvarliga problem och ytterligare komplikationer. Vi på Hagakliniken i Solna hjälper dig att bibehålla god oral hälsa och ditt vackra leende.

Behandling på Hagakliniken – gangränös pulpit

Att förhindra problem med regelbundna tandläkarbesök är alltid en bra och förebyggande lösningen. Till att börja med bör man veta att behandlingen av gangränös pulpit kräver tid och kan inte botas över natten.

gangrenös pulpit Hagakliniken Solna AB 3

Själva behandlingsprocessen omfattar en behandling av rotkanalen uppdelad i flera behandlingar som görs i intervaller. Tandläkaren tar bort det kariesangripna delen och ersätter med fyllningen. På så sätt kan tanden behållas.

Om gangränös pulpit utvecklas blir en extraktion av den sjuka tanden den enda lösningen. Men detta kan undvikas, därför är det mycket viktigt att gå till tandläkare i god tid.

På vår tandläkarmottagning använder vi den senaste metoden och tekniken för att göra alla nödvändiga ingrepp smärtfria och behagliga. Här på Hagakliniken i Solna strävar vi efter att våra patienter ska känna sig så bekväma som möjligt under varje behandling. Vi vill även hjälpa dig med att övervinna din tandläkarrädsla. Du kan alltid känna dig trygg hos oss.

Några av de tjänster vi erbjuder är tandblekning, borttagning av tandsten, tandimplantat, och mycket mer. På vår webbsida – haga-kliniken.se – kan du hitta mer detaljerad information om våra tjänster. Dina tänder speglar din hälsa. Låt oss ta hand om din tandhälsa, hos oss på Hagaklinken i Solna.