Ring oss idag: 08-19 21 00  ||  Journummer: 073 650 95 20

Hur undviker man dålig andedräkt?

hur undviker man dålig andedräkt Hagakliniken Solna AB 1

Hur undviker man dålig andedräkt? Många undrar man hur undviker dålig andedräkt? Därför ska man besöka tandläkaren regelbundet – Hagakliniken i Solna.

Halitosis (dålig andedräkt) är ett fenomen som nästan alla människor i världen har stött på. Enligt den senaste statistiken har halva planeten dålig andedräkt.

Dålig andedräkt orsakas i de flesta fall utav bakterier som lever på tungan och fickorna mellan tänderna och tandköttet. Det är just de som är orsakar tandköttssjukdomar, dvs. tandköttsinflammation och paradontit.

Emellertid förekommer halitosis (dålig andedräkt) också som ett symptom till ett annat problem. Muntorrhet kan exempelvis leda till minskad saliv, det gör att det inte finns någon naturlig rengöring för tänderna och munnen. Detta orsakar en dålig andedräkt på grund av de ackumulerade bakterierna.

Många sjukdomar i luftvägarna, matsmältningskanalen och somatiska sjukdomar orsakar också dålig andedräkt.

I detta blogginlägg upplyser Hagakliniken – tandläkarmottagning i Solna – hur man undviker dålig andedräkt.

Så undviker du dålig andedräkt med hälsosam kost

Dålig andedräkt kan både påverka kommunikationen och förtroenden mellan människor. För att undvika dessa obekväma situationer är det absolut nödvändigt att göra förändringar i sina dagliga vanor.

hur undviker man dålig andedräkt Hagakliniken Solna AB 2

Först och främst, bör man få i sig så mycket gröna bladgrönsaker eller pressade juicer som möjligt. Dessa livsmedel är rika på klorofyll. Klorofyll förstör inte bara bakterier i munnen utan också toxiner i matsmältningssystemet.

Om muntorrhet istället är orsaken till en dålig andedräkt, inkludera då äpplen, morötter, selleri i din kost. Ditt dagliga vattenintag ska du naturligtvis inte heller glömma bort. Det rekommenderas att dricka vatten en halvtimme före måltiderna och 3 timmar efter.

Vidare är C-vitamin något som också dödar bakterier i munnen. Se till att lägga till rikligt med frukter i din kost och sådana som är rika på just denna vitamin, så som kiwi, apelsiner, grapefrukt och jordgubbar.

Vidare har japanska forskare upptäckt att yoghurt är ett naturligt botemedel mot dålig andedräkt. Yoghurt minskar också blödande tandkött och lindrar magproblem. Samtidigt tar det bort bakterierna som orsakar den dåliga lukten i munnen.

En bra munhygien förhindrar dålig andedräkt

Tänder är en spegelbild av din hälsa och munhygien. Det är väldigt viktigt att upprätthålla en bra munhygien. Därför bör du borsta tänderna efter varje måltid, eller minst två gånger om dagen.

hur undviker man dålig andedräkt Hagakliniken Solna AB 3

För att ha en frisk andedräkt måste du ta hand om dina tänder med rätt teknik i tandborstningen, liksom användningen av rätt tandkräm och tandborste. Eftersom det finns en skillnad mellan elektriska och vanliga tandborstar rekommenderar tandläkare att använda eltandborstar. En eltandborste rengör utrymmet mellan tänderna och tandköttet betydligt bättre än en vanlig tandborste, och det är mellan tänderna och tandköttet som matrester oftast fastnar. Avlägsnar man inte matrester, leder detta till dålig andedräkt och i vissa fall allvarliga problem.

Tungan ska borstas också vid tandborstning och man bör använda antibakteriellt munvatten. Att använda tandtråd minst en gång om dagen, rekommenderas för att rengöra svåråtkomliga områden.

Regelbundna kontroller hos tandläkaren

Regelbundna tandläkarbesök förhindrar dålig andedräkt.

Bakterier som skapar dålig andedräkt orsakar karies också. Förutom karies bildar de stora plackbeläggningar, redan inom 24 timmar. Om man inte avlägsnar regelbundet tandsten uppstår dålig andedräkt, men också parodontit.

Vill du ha hjälp mot dålig andedräkt så hjälper vi dig gärna på Hagakliniken i Solna.