Ring oss idag: 08-19 21 00  ||  Journummer: 073 650 95 20

Implantat – Bästa alternativet att kompensera förlorade tänder

implantat solna stockholm

Implantat är en av de vanligaste och bästa tandvårds metoderna som används vid förlust av en eller flera tänder.

Tyvärr leder tandläkarskräck till att man fördröjer besöket tills problemet blir så stort att resultatet blir att tandläkare inte kan rädda tanden utan måste dra ut en eller flera tänder.

Har du ont i tandköttet och det är rött och svullet och det blöder lätt så borde du inte ignorera detta, det kan vara tecken på att du har inflammation i tandköttet. Tandköttsinflammation kan på sikt leda till tandlossning.

Tandlossning, eller parodontit som det heter inom tandvården, kan orsaka i sista skedet att käkbenet resorberas, det blir mindre och mindre och tanden förlorar allt mer av sitt fäste, vilket i sin tur leder till tandlossning. Tyvärr, i dessa fall kan behandling inte rädda tanden, och implantat blir den bästa lösningen.

Förlust av en eller flera tänder orsakar inte svårigheter i bara tuggfunktionen, men också i tal och senare skador i käkbenet. Genom att operera in implantat stimuleras det omgivande käkbenet och dess resorption förhindras. Vilket betyder att vid förlust av en tand börjar käkbenet bli mindre och mindre om den inte ersätts med tandimplantat.

implantat hagakliniken solna stockholm
Designed by Freepik

Vad är tandimplantat?

Implantat är specialdesignade titanskruvar som fästs in i käkbenet. De skapar ett starkt fäste med käkbenet och fungerar som en ersättning för roten till de saknade tänderna. Läkningsprocessen varierar från person till person men när titanskruvarna har läkt in i käkbenet då blir de bärare för krona, bro eller protes.

Tandimplantat är helt biokompatibla med benvävnaden. Med detta menas att du inte kommer att uppleva en allergisk reaktion, likaså kommer inte din kropp att stöta bort implantatet.

Fördelar med implantat jämfört med andra metoder

Implantologi, som är en särskild gren i tandvården, har medfört stora fördelar. Den första och viktigaste fördelen för många patienter är estetik. Implantat ser ut som naturliga tänder. Även känslan är densamma som med de naturliga tänderna. Hela processen är smärtfri och görs med lokalbedövning.

Den andra fördelen med implantat är att till skillnad från broar görs det ingen slipning av granntänder här. Det innebär att när du väljer tandimplantat så påverkas och förstörs inte dina andra granntänder. Implantat är fysiologiskt och funktionellt mer rekommenderad metod för ersättning av förlorade tänder. Detta är en av de vanligaste anledningar till att patienter väljer implantat.

Vad som är viktigast är dock det faktum att implantat kan hålla livet ut. Naturligtvis beror dess livslängd på din munhälsa, samt om du går på regelbundna kontroller och tar bort tandsten från tänderna.

Vår tandläkarmottagning Hagakliniken Solna finns för dig när du behöver tandvård av högsta kvalitet tillsammans med duktiga och erfarna tandläkare och tandtekniker, eftersom en glad patient och ett vackert leende och är vår största prioritet.

Vem upptäckte titanimplantat?

På 1950-talet i Lund, upptäckte Per-Ingvar Brånemark, att benvävnad kunde osseointegrera titan, vilket betyder att titan kunde växa fast i benvävnad och att titan var kroppsvänlig. År 1965 i Göteborg var Per-IngvaBrånemark den första som opererade permanent titanimplantat i människans skelett. Första patienten som opererades fick titanimplantat i underkäken som stöd för en helbro. Patienten avled 2006 och hade då levt med ett fungerande titanimplantat i över 40 år.

Per-Ingvar Brånemark blev känd för utvecklingen av osseointegration – den strukturella och funktionella förbindning som uppstår mellan levande ben och ett titanimplantat, en metod för att permanent förankra implantat i skelettet. År 1997 tilldelades han KTHs stora pris för sitt arbete inom protesområdet och upptäckten att titan är kroppsvänlig.

Tags:
Share: