Parodontit, kallas även tandlossning, är en tandsjukdom som först börjar som en inflammation i tandköttet och senare sprider sig till käkbenet. Om parodontit inte behandlas kommer det att leda till nedbrytning av bindväv runt tänderna, som i sin tur kan leda till tandlossning och tandförlust.
Orsaker till parodontit
Den här tandsjukdomen orsakas av mikroorganismer som ansamlas på tandytorna och orsakar gingivit (tandköttsinflammation). Inflammationen leder till tandköttsfickor, tandfästet försämras och käkben och bindväv bryts ner. Sjukdomen kan hindras om man tar bort bakterierna som orsakar inflammationen.
Vad händer om man inte behandlar tandköttsinflammation?
Obehandlad gingivit (tandköttsinflammation) kan leda till parodontit. Tandköttsinflammation orsakas av bakterieuppbyggnad (plack). Om man inte avlägsnar plack dagligen genom att borsta tänderna 2 gånger/dag och att använda tandtråd, omvandlas plack till tandsten. Tandsten är en hård och tjock beläggning som fäster sig kring tandköttskanten, vilket gör det svårare att hålla rent. Samtidigt bildas det mellanrum mellan tänderna och tandköttet. Det kallas för fickor där ännu fler bakterier bildas och växer ned på tandroten. Över tiden, det som ska skydda och stödja dina tänder, (käkben och bindväv) bryts ner av bakterierna. Bakterierna använder sockret från maten du äter och producerar syror som irriterar tandköttet. Syrorna i sin tur löser också upp emalj och leder till karies.
Tandsten
Tandsten kan endast tas bort hos tandläkaren med speciella verktyg. Om det har bildats små fickor runt tänderna och tandköttet börjat dra sig tillbaka, kan det räcka med en djuprengöring hos tandläkaren eller annan tandvårdspersonal.
Tandköttsinflammation kan leda till parodontit
Tandköttsinflammation är ett tidigt stadium av tandköttssjukdom som kan förebyggas. Men om tandköttsinflammationen inte behandlas kan det leda till parodontit, som är den främsta orsaken till tandlossning hos vuxna.
5-15 % av alla vuxna i Sverige har grav parodontit (fästeförlust 1/3 av rotlängden) och de får en stor förlust av tandfäste, vilket kan leda till tappade tänder. Upp till 80 % av vuxna har tecken på någon form av kronisk parodontit.
Symptom och varför det är viktigt att behandla tandköttsinflammation i tidigt skede
Det är viktigt att behandla tandköttsinflammation i tidigt skede. Man ska inte ignorera symptom som verkar ofarliga. Blödande tandkött när man borstar tänderna eller när man använder tandtråd, irriterat tandkött som ser rött och svullet ut och dålig andedräkt är symptom på tandköttsinflammation. Har man haft inflammation i tandköttet för länge då är fästet och de ben med fibrer som stödjer tanden förlorade och kan inte återställas, men tandköttet kan bli frisk igen efter behandlingen.
Det är viktigt att gå på regelbundna kontroller hos din tandläkare eller tandhygienist för att hålla borta plack och därmed förhindra att problemen blir värre.
Varför regelbundna kontroller hos tandläkaren och din insats är viktiga
Har du dessa symptom, boka en tid hos oss, Hagakliniken i Solna för att undersöka dina tänder och tandköttet. Ju tidigare symptomen upptäcks, desto lättare blir det att behandla problemen i tidigt skede och förhindra från att det bli värre.
Behandlingen går ut på att ta bort tandsten och bakterier, så att inflammationen kan gå tillbaka och läka och att djupa fickor som har bildats av bakterier kan med fortsatt god och noggrann munhygien försvinna. På Hagakliniken i Solna lär vi dig hur du kan ta bort bakterierbeläggningarna varje dag. Din egen insats är avgörande för att hålla bakterierna borta men vi gör det grova arbetet först.
Förutom den vanliga tandborstningen 2 gånger per dag, kan du lägga till i din dagliga munvårdsrutin för att avlägsna plack innan det omvandlas till tandsten och därmed förhindra tandköttssjukdom.
- Använd tandtråd eller mellanrumsborste för att bli av med plack mellan dina tänder.
- Använd gärna en elektrisk eller manuell tandborste med litet borsthuvud och mjuka, runda borststrån.
Du är varmt välkommen till oss på Hagakliniken i Solna. Vi ser till att dina tänder mår bra och därmed även du.