Ring oss idag: 08-19 21 00  ||  Journummer: 073 650 95 20

Pulpit och borttagning av tandnerv

pulpit Hagakliniken Solna AB 1

Pulpit är en mycket obehaglig och smärtsam sjukdom i tandens pulpa.

Varje tand innehåller 3 olika lager. Pulpan – det innersta lagret i tanden är gjort av blodkärl och nervvävnad.

Pulpan skyddas inne i dentinens hålrum, pulpakammaren. Dentinen, tandbenet, är en hård substans i andra lagret som täcker pulpan och ger färg till tanden. Utsidan av tanden är täckt med en väldigt fast och transparant emalj.

Massan i pulpakammaren består av celler, kollagen, elastiska fibrer och nervfibrer samt blod och lymfkärl. Vid inflammation expanderas kärlen och själva vävnaden. Men till skillnad från inflammation i andra delar av kroppen blir denna sjukdom lokalisera. Och ingen spridning inträffar. Anledningen till att ingen spridning kan inträffa är det fasta materialet som massan består utav. Det gör det omöjligt för inflammationen att bli större. Men inflammationen skapar ett tryck i pulpan vilket upplevs som väldigt smärtsamt.

Om man inte åtgärdar pulpit i tid kan inflammationen orsaka permanenta förändringar i pulpan. Nämligen detta är vad som händer när de uppstår när cellerna dör och blodkärlen stängs igen. Hagakliniken – tandklinik i Solna – upplyser hur man behandlar denna sjkudom.

Varför förekommer pulpit?

Karies är den främsta orsaken till uppkomsten av inflammation i pulpan. Denna sjukdom uppkommer när kariesangrepp inte behandlas i tid utan fortsätter. Kariesangreppet tränger sig hela vägen in till tandnerven och orsakar infektion, vilket sedan ger upphov till en inflammation i pulpavävnaden.

pulpit Hagakliniken Solna AB 2

Dagliga vanor som Bruxism (tandgnissling), nagelbitning, men ocho andra hårda föremål kan orsaka tandtrauma. Därför hon leder till inflammation och ökar därmed risken för pulpit.

Denna sjukdom förekommer i två former

Vid ytlig inflammation kan pulpiten gå tillbaka med korrekt behandling. Denna form av pulpit kallas för en reversibel pulpit. Vid en reversibel pulpit uppstår en svår smärta när tanden kommer i kontakt med kallt, varmt eller sött. Men så snart irritationen slutar försvinner smärtan.

Om patienten inte går till tandläkaren i god tid övergår inflammationen till att omfatta hela pulpan – den blir irreversibel. Vid en irreversibel pulpit är smärtan större och kan spontant träda fram. På grund av smärtans höga intensitet överförs den genom hela käken.

Vidare, som resultat av en obehandlad irreversibel pulpit kan tillståndet kompliceras. Det är därför det kan bildas gangrenös pulpit. Det kännetecknas av kortvarigt upphörandet av smärtan och inflammationen sprids utanför tandytan till den omgivande vävnaden. Det vill säga denna sjukdom blir parodontit – slutstationen på resan mot tandköttssjukdom och kan leda till tandlossning.

Smärtstillande medel hjälper inte

Denna sjukdom är ett allvarligt tillstånd och smärtstillande medel kan inte lösa problemet. Pulpit kräver en professionell behandling. Tyvärr, leder tandläkarrädsla till att man skjuter upp regelbundna tandläkarbesök. Hos många patient utvecklas ytlig pulpit till en irreversibel pulpit.

pulpit Hagakliniken Solna AB 3

Vid reversibel pulpit tar tandläkaren bort det uppmjukade dentinet i kariesangreppet och ersätter det med en fyllning efter att det har läkt. I vissa fall kan man inte laga tanden med fyllning på grund av för mycket karies. I sådana fall placeras en tandkrona istället.

Vid irreversibel pulpit består behandlingen av att den inflammerade och döda pulpan tas bort, rotkanalen rengörs och förses sedan med en rotfyllning. I några fall dras tanden ut.

Vänta inte på att smärtan ska bli värre utan besök oss på Hagakliniken. Hagakliniken, tandläkarmottagning i Solna, tar gärna emot dig och hjälper dig med rätt behandling.