Ibland kan det uppstå problem med tandkronor och de kan även lossna. Tandläkarmottagning, Hagakliniken i Solna upplyser vad kan orsaka att en tandkrona lossnar.
Det kan bero på:
- Den rotfyllda tanden under kronan har gått sönder, eftersom en rotfylld tand är skör
- Karies på tand under kronan
- Tillfällig tandkrona som ska hålla kort period
- Tandgnissling eller tandpressning kan efter en tid försvaga cementet mellan tanden och kronan.
- Dålig munhygien
Dålig munhygien är största orsaken
En tandkrona kan hålla mellan 5 till 15 år. Tandkronans livslängd beror på hur patienten sköter om sin munhygien.
Många tror att tandkronor håller livet ut och att man inte behöver sköta om dem, alltså borsta med tandkräm. Karies kan inte angripa tandkronan men karies kan angripa resten av tanden som kronan är fäst på, närmast tandköttet.
Tack vare regelbundna kontroller eller om man kontaktar tandläkaren i god tid, problemet kan upptäckas, åtgärdas och kronan kan räddas. Om karies inte upptäcks i god tid, kommer det att leda till att kronan lossnar från tanden.

Tandkrona – olika sorter
Hagakliniken i Solna har två olika tandkronor, metallkeramik och zirkonium.
- Metallkeramik består av två delar, ena delen är metall som ligger under den andra delen som är ett skal av porslin som syns på utsidan. Har hög hållbarhet och är utseendemässigt ganska lika den naturliga tanden men estetiskt inte lika tilltalande som zirkonium.
- Zirkonium består av två delar, ena delen är det starka materialet zirkonium och den andra delen består av porslin som syns på utsidan. Zirkonium krona är den revolutionerande kronan inom tandvården. Den är inte bara estetiskt tilltalande men är också hållbara tack vare det starka materialet. Det finns ingen risk att få allergisk reaktion av zirkonium.
När behöver man tandkrona?
Tandkrona används när tanden har stora skador, stora hål eller om den är bruten.
Tandkrona används också vid implantatbehandling. Kronan fästs på titanskruven, som slut resultat för att uppnå det naturliga utseendet på den förlorade tanden.
Tillfällig tandkrona används för att skydda tanden tills den permanenta kronan blir klar.
Om den tillfälliga kronan har lossnat måste man snarast kontakta tandläkaren för att kronan ska sättas tillbaka så fort som möjligt på den oskyddade tanden. Det är inte alltid att man känner ilningar som på en lagad tand. En rotfylld tand har ingen nerv kvar, därför reagerar den inte på temperaturförändringar.
Oavsett vilket problem du får med tänderna kan tandläkarmottagningen Solna, Hagakliniken i Solna hjälpa dig med det. Flera års erfarenhet och med den senaste tekniken strävar vi på Hagakliniken i Solna efter noggrant utfört arbete och alltid nöjda patienter.