Ring oss idag: 08-19 21 00  ||  Journummer: 073 650 95 20

Tandprotes

tandprotes Hagakliniken Solna 1

Tandprotes

En tandprotes kan ersätta flera eller alla tänder. De är avtagbara men fästs på olika sätt beroende på om det är hel- eller delprotes.

Tänder speglar din hälsa. Väldigt få går på årliga regelbundna kontroller hos tandläkaren för att avlägsnar tandsten och förebygga många andra problem som kan uppstå, medan många går till tandläkaren först när problemet har uppstått.

Att ersätta förlorade tänder är en fråga om livskvalitet. Saknar man en eller flera tänder kan många uppleva att det påverkar deras utseende och därför också deras självkänsla. Avsaknad av tänder påverkar också tuggfunktionen.

Vi på Hagakliniken tandläkarmottagning i Solna erbjuder dig snabb tillverkning av tandproteser och de bästa metoderna för att ersätta dina saknade tänder som kommer ge dig livskvaliteten tillbaka.

Tandprotes löser inte bara estetiska problem, utan många andra hälsoproblem

Tandproteser förbättrar patientens livskvalitet och välbefinnandet. I första hand, förbättras estetiskt utseende och patienten får sitt leende tillbaka. Även många andra hälsoproblem förbättras med hjälp av tandprotes, så som matsmältning, talförmågan och normal tuggfunktion, det förmedlar också tuggkrafterna ner i käkbenet. Det är viktigt och nödvändigt för att behålla benvolymen och därmed ansiktsformen.

tandprotes Hagakliniken Solna 2

Att hålla käkbenet i god form innebär att bibehålla benvolym. När man har alla sina tänder då överför tänder tuggkrafterna till käkbenet. Om en eller flera tänder saknas, börjar käkbenet sakta dra sig tillbaka och försvinna. Detta leder till att granntänderna flyttar på sig inåt och skapar mer tandluckor och därmed leder till förändringar i ansiktsformen.

Käkbenet förändras med åldern och därför behöver helprotesens passform kontrolleras och förbättras kontinuerligt så att protesen inte skaver mot käkbenet.

Det finns olika varianter av tandproteser:

Beroende på hur många tänder som ska ersättas kan man välja antingen helproteser eller delproteser.

Helprotes ersätter en hel över- eller underkäke och delproteser ersätter individuella tänder.

Protesen skapas på en avgjutning av patientens käke och behandlingen sker i nära samarbete mellan patient, tandläkare och tandtekniker. Vi tillverkar tandproteser på plats, i vårt egna laboratoriet, vilket förkortar väntetiden på din nya uppsättning av tänder.

De är avtagbara och fästs på olika sätt. Helprotes fästs med hjälp av sugfunktionen i gommen. Delprotes används när ett par tänder fortfarande finns kvar i munnen och man använder dessa för att fästa delprotesen.

Välvårdad tandprotes håller längre

Oavsett om man har riktiga tänder eller tandproteser är munhygienen lika viktig. Vi gör tandproteser av god kvalitet för att de ska hålla väldigt länge men det krävs också att man sköter om den dagligen.

tandprotes Hagakliniken Solna 3

Det kan kännas jobbigt att ta ut tandproteser på natten, men det är bra att låta slemhinnorna vila för att undvika inflammationer. Ta ut tandprotesen dagligen och rengör den två gånger om dagen, även munnen. Man ska helst skölja protesen och munnen efter varje måltid.

För att rengöra tandprotesen, använd mjuk tandborste, oparfymerad flytande tvål, oparfymerad diskmedel eller protestandkräm. Borsta även tandköttet för att få det rent och avlägsna lösa matrester men också för att få igång blodcirkulationen i slemhinnorna. Under natten lägg tandprotesen i ett glas vatten, för att den inte ska torka ut och tappa sin passform.

Vi har stor erfarenhet av tandproteser

Tandprotes kan man lätt ta ut och sätta in i munnen. Proteser kan ofta vara det bästa alternativet för vissa patienter av olika anledningar. Men det kan ta lite tid att vänja sig vid protesen. Det kan ömma lite i början och det krävs också en del övning för att lära sig tala och tugga obehindrat med protesen.

Tandproteser används också som temporära lösningar – som till exempel när en patient väntar på att få montera en tandbro eller tandimplantat. Tandimplantat är i vissa fall mycket bättre alternativ och bättre långsiktig lösning vid en eller fler förlorade tänder.

Vi på Hagakliniken i Solna berättar gärna mer om vad som är bäst för just dig. Besök oss på Hagalundsgatan 30 eller kontakta oss på 08-19 21 00.