Ring oss idag: 08-19 21 00  ||  Journummer: 073 650 95 20

Tandvårdsrädsla – Kan leda stora problem för din munhälsa

tandvårdsrädsla Hagakliniken i Solna 1

Tandvårdsrädsla – Kan leda stora problem för din munhälsa

Varannan vuxen känner obehag inför sitt tandläkarbesök men ungefär 10 procent lider av svårare tandvårdsrädsla. Så det är inget ovanligt problem och det är ingenting man behöver skämmas över. Våra tandläkare är väl bekanta med det här och faktiskt nästan alla våra tandläkare har valt det här yrket för att de själva har upplevt tandvårdsrädsla och ville därför göra förändring i upplevelsen hos tandläkaren för de som har tandvårdsrädsla.

Vi ser till att minska obehaget redan vid första besöket. Där du får möjlighet att lära känna oss och du får berätta om din rädsla. När relationen och förtroendet har byggts upp kommer vi förklara allt för dig och göra allt i små steg, i din egen takt och i en lugn miljö så att du känner dig trygg. Vi går igenom ditt behandlingsbehov och vad vi kan göra för dig utifrån dina önskemål. Du kommer få ett kostnadsförslag som du kan ta med dig och i lugn och ro tänka igenom vad du vill göra innan vi påbörjar behandlingen. När du är redo att påbörja behandlingen lägger vi upp en tidsplan tillsammans med dig. 

Vad beror tandvårdsrädsla på?

Orsaken till att vissa känner obehag inför sitt tandläkarbesök kan bero på olika saker, men den är lika vanlig hos män som hos kvinnor i alla åldrar.

tandvårdsrädsla Hagakliniken i Solna 2

 • Tandvårdsrädsla kan bero på en eller flera traumatiska upplevelser från barndomen eller i vuxenålder.
 • Vissa har varit med om långa och smärtsamma stunder i tandläkarstolen.
 • Tandvårdsrädsla kan bero på förlust av kontroll som gör att vi drabbas av ångest i tandläkarstolen.
 • Det kan också väcka minne från andra ångestfyllda upplevelser som man har varit med om.
 • Tandvårdsrädsla kan också bero på att man skäms för sina tänder och munhygien

Tandvården har ändrats – Mycket bättre metoder och tekniker

Tandvården har ändrats väldigt mycket den senaste tiden. Det finns olika metoder och tekniker som hjälper tandläkare att utföra behandlingen med lättare hand med hjälp av moderna verktyg och även underlättar patienter att genomgå behandlingen enklare.

Våra tandläkare träffar och behandlar många tandvårdsrädda patienter och tack vare sin erfarenhet och egen upplevelse vet de hur de kan hjälpa dig att komma över din rädsla. De har också sett olika typer av hälsotillstånd i munnen så man behöver inte skämmas. Vi älskar vårt arbete och vi älskar att hjälpa människor at få vackrare leende.

Det finns en mycket större förståelse och mer kunskap kring tandvårdsrädsla. Och därför ser vi vikten med trevligt bemötande och att få patienten att känna sig trygg.

Tips på vad du kan göra för att minska tandvårdsrädslan

 • När du bokar tid berätta att du är tandvårdsrädd.
 • Om du har några frågor förbered dem och fråga allt som du undrar. Ju mer information du får desto lugnare kommer du känna dig.
 • Ta med dig någon som du känner dig trygg med så att du kan känna dig mer bekväm och lugn.
 • Kom i god tid så att du hinner koppla av en stund.
 • Du kan ta med dig egen musik som du kan lyssna på under behandlingen om det får dig att koppla av mer.

tandvårdsrädsla Hagakliniken i Solna 3

 • Berätta för tandläkaren om din rädsla. Kom ihåg, det är ingenting att skämmas över.
 • Både tandläkaren och tandsköterskan är vana att hjälpa patienter att komma till ro både innan och under behandlingen.
 • Berätta vilka moment som känns mest obehagliga så att tandläkaren kan vara ännu mer försiktig och om du behöver så kan tandläkaren göra en paus vid dessa moment.
 • Berätta om du vill att tandläkaren ska berätta exakt vad han eller hon ska göra innan de gör det så att du. Är med och kan förbereda dig för nästa steg, då blir det lättare att hantera det man är rädd för.
 • Glöm inte att du kan minska din tandvårdsrädsla genom att gå på regelbundna tandläkarbesök. Som kommer förhindra att större problem uppstår och då kommer varje besök bli kortare och enklare för dig.
Lider du av tandläkarskräck eller tandvårdsrädsla så är du varmt välkommen till vår tandläkarmottagning Hagakliniken i Solna. En lugn och stressfri miljö med trevlig och förstående personal som kommer ta hand om dig så att du känner dig trygg och modig.