Ring oss idag: 08-19 21 00  ||  Journummer: 073 650 95 20

Tung- och munsveda syndromen – den orala smärtsjukdomen

Tung och munsveda syndromen Hagakliniken Solna AB 1

Tung- och munsveda syndromen – den orala smärtsjukdomen

Tung- och munsveda syndromen är den orala smärtsjukdomen som beskrivs som brännande smärtan i munnen, tungan, läppar, tandköttet, insidan av kinden, gommen och halsen.

Den brännande smärtan kan ibland uppstå enbart i vissa delar av munhålan och inte alltid hela munhålan.

Symptom så som brännande, röd och blank tunga kallas för glossopyrosis. Symptom så som smärtan i tungan kallas glossodynia.

Problemet uppstår plötsligt, spontant och växlar i sin intensitet. Man kan vakna utan några symptom men under dagen kan de komma smygande och stegvis öka intensivt och smärtan växlar i intervaller. Man kan också vakna med starka smärtor och de kan hålla i sig hela dagen.

Att uppleva och leva med starka smärtor kan vara frustrerande och utmattande, vilket leder till humörsvängningar och det i sin tur påverkar personens livskvalité och vardagliga aktiviteter.

Detta tung- och munsveda syndrom bör inte ignoreras, utan i god tid behandlas. Hagakliniken – tandläkarmottagningen i Solna kan hänvisa dig till en specialist.

Tung- och munsveda syndromen är ett komplex tillstånd

Tung- och munsveda syndromen visas inte alltid i form av synliga förändringar, därför är det inte alltid lätt att upptäcka det. Vissa mediciner kan ibland vara orsaken till detta.

Tung och munsveda syndromen Hagakliniken Solna AB 2

Förutom ovan nämnda symptom, finns det några andra symptom, så som smakförändringar. 2/3 som har sjukdomen upplever bitter och metallisk smak i munnen, och det är inte sällsynt heller med upplevelsen av muntorrhet.

Vad orsakar detta syndrom?

Exakta orsaken av syndromens uppkomst är inte fastställd. Det har upptäckts att uppkomsten är särskilt vanlig hos kvinnor i klimakteriet, vilket beror på förändringen i hormonnivåerna.

Brist på järn och vitamin B, som leder till anemi, är också sammankopplad med uppkomsten av syndromet munsveda. Den här teorin är fastställd av forskare. Resultaten visar att hos 88 procent av patienter har symptomen försvunnit efter att ha fått behandling med vitamin B.

Det kan också orsakas av candidainfektion, gamla proteser, rökning, alkohol, biverkningar av mediciner eller en annan sjukdom.

I vissa fall finns det inga fysiska orsaker, då kan tung- och munsveda syndromen förklaras med psykiska faktorer. Hos mer än 50 procent av patienter, problemet utvecklades på grund av stress, ångest och depression.

Tung- och munsveda syndromen – Burning Mouth Syndrome, BMS är en oral smärtsjukdom

Tung och munsveda syndromen Hagakliniken Solna AB 3

Detta syndrom kan oftast uppstå vid överkänslighet av amalgam, vilket är en av anledningar varför tandläkaren upplyser hur viktigt det är att ta bort gamla amalgamfyllningar. Att byta till nya fyllningar är i detta fall nödvändigt.

Tung- och munsveda syndromen kan hålla i sig i flera år

För att bli av det problemet är tandläkarbesök ett måste. Går man på regelbundna tandläkarbesök kan tandläkaren upptäcka sjukdomen i god tid, fastställa orsaken och bestämma behandlingen.

Tung- och munsveda symptomen kommer inte försvinna av sig självt, det är viktigt och nödvändigt att ta reda på problemets uppkomsten. Vi på Hagakliniken hänvisar dig gärna till en specialist.