Ring oss idag: 08-19 21 00  ||  Journummer: 073 650 95 20

Tandlagningar

Olika typer av tandlagningar

På Hagakliniken i Solna utför vi olika typer av tandlagningar, beroende på vad som passar Dig bäst.

Det finns fyra olika metoder att laga tänder, med fyllning, med kronor och med tillfälliga fyllningar och tillfälliga kronor.

I samråd med tandläkaren väljer du hur tanden ska lagas. Den lagningen som tandläkaren anser och föreslår är bäst beror på var skadan eller hålet sitter på tanden och hur stort det är.

Tandlagning med en fyllning

Att laga en tand med fyllning görs när man ska laga ett mindre hål som har orsakats av karies eller en mindre skada på tanden.

Vi bedövar området runt den tanden som ska behandlas, vilket ger dig en smärtfri lagning.

Vi börjar med att ta bort all karies från den angripna tanden, sedan fylls hålet med ett kompositmaterial i samma färg som din tand. Sedan putsas fyllningen och anpassas så att bettet känns bra.

Bedövningen släpper kan sitta kvar i några timmar och den släpper allra sist i läppar och tandkött. Du bör vara försiktig när du äter eller dricker om bedövningen fortfarande känns. Du ska inte tugga på den nya fyllningen så länge tanden är bedövad.

Efter att ha lagat en tand med fyllning  kan tanden vara lite känslig i några veckor. Men om tanden känns för hög eller om det gör ont när du biter då ska du kontakta din tandläkare på en gång.

Du kan också känna att det gör ont i tanden bredvid den som har blivit lagad, men det beror på att nerverna i den lagade tanden skickar smärtsignaler till de andra och det brukar gå över på en eller två veckor.

Tandlagning med en krona

När tanden har stora skador, stora hål eller om den är bruten, då lagar man den med en krona.

Tandläkaren måste först slipa den skadade tanden för att kronan ska få plats på tanden. Våra tandtekniker gör en tandkrona som senare fästs över den egna och slipade tanden.

Det lönar sig att laga en tand med kronor, de håller länge, har hög kvalitet och ser ut som en naturlig tand.

 

 

Tillfällig tandlagning med fyllning

När en tand rotfylls får man en tillfällig fyllning för att skydda tanden så att den inte reagerar vid temperaturväxling.

Likaså kan man få tillfällig fyllning om man måste göra en annan behandling som inte kan göras helt färdig på första besöket.

 

 

Lagningar tandläkare i solna stockholm

Tillfällig tandlagning med krona

Tillfällig krona kan man få medans man väntar på att en permanent krona som ska tillverkas av våra tandtekniker. Den tillfälliga kronan skyddar tanden medans man väntar på den färdig tillverkade permanenta kronan.

 

Regelbundna kontroller lönar sig

Glöm inte att gå på regelbundna kontroller hos tandläkaren så att du förhindrar att små hål blir stora.

Vi byter även ut fyllningar vid behov, om en fyllning är trasig eller har fallit ut då ska du gå till tandläkaren för att byta ut fyllning så att inte karies får igen fäste i tanden.  Tanden skadas då ännu mer och då blir behandlingen mer kostsam för dig.

 

Låt oss hjälpa dig

Boka en tid

Välkommen och boka en konsultationstid för Tandlagning.

Kontakta oss via telefon eller mail. Du kan också boka önskad tid online i formuläret här.

RING OSS IDAG

08 19 21 00

SKICKA ETT MAIL TILL OSS

info@haga-kliniken.se